Syltkakor – Så här gör du

Syltkakor är kakan hela året om! En spröd mördegskaka med en klick sylt i mitten är perfekt fika för stora och små. Gör så här: Sätt på ugnsvärme 175 grader. Ta fram smöret i god …

chocolate cookie

Syltkakor är kakan hela året om! En spröd mördegskaka med en klick sylt i mitten är perfekt fika för stora och små.

Gör så här:

  1. Sätt på ugnsvärme 175 grader.
  2. Ta fram smöret i god tid så det hinner bli mjukt eller hyvla det ner i en bunke med osthyvel så mjuknar det fortare.
  3. Rör det rumsvarma smöret med mjölet, tillsätt sockret och knåda ihop till en slät deg. Låt degen vila lite i kylen.
  4. Rulla ut degen i längder. Skär centimetertjocka ”slantar” med en vass kniv. Gör en liten fördjupning i mitten av varje kaka och fyll med en liten klick sylt.
  5. Provbaka en eller ett par kakor i cirka 8 minuter. Kakorna ska inte få mycket färg, de ska vara mycket möra. Prova dig fram med tid och temperatur!
  6. Låt kakorna svalna på galler och förvara dem luftigt och torrt, så håller de sig spröda längre. Kakorna går också bra att frysa.

Du behöver

  • 400 g smör
  • 150 g socker (knappt 2dl)
  • 530 g vetemjöl (knappt 9 dl)
  • 3/4 dl hallon- eller jordgubbssylt

Lämna en kommentar