Maränger med choklad – Så här gör du

Lätta och luftiga små maränger som passar både kakfatet och till glass! Ringa över smält choklad så blir de ännu godare… Gör så här Börja med att se till att bunken är riktigt ren. Använd …

Lätta och luftiga små maränger som passar både kakfatet och till glass! Ringa över smält choklad så blir de ännu godare…

Gör så här

 1. Börja med att se till att bunken är riktigt ren. Använd helts en metallbunke, repiga plastbunkar kan vara svåra att få rena. Torka skålen helt torr. Detta är viktigt att få bort fett från bunken för att marängen ska bli fast.
 2. Värm ugnen till 100 grader.
 3. Dela äggvita från äggula och lägg äggvitorna i bunken. (Gulorna kan du till exempel använda till aioli!)
 4. Tillsätt 1/2 dl socker och vaniljsockret.
 5. Vispa med elvisp eller för hand men inte på högsta effekt på elvispen. När marängen är riktigt fast och går att klicka utan att den faller ihop blandar du i resten av sockret. Vispa försiktigt.
 6. Klicka nu ut maräng på bakplåtspapper på två plåtar. Grädda marängerna i cirka 60 minuter och låt dem sedan stå kvar på eftervärme några timmar tills de är helt torra och luftiga innuti. Det går också bra att låta dem stå kvar över natten. Använd gärna varmluftsugn men sänk då värmen något.
 7. Om du vill ringla över choklad är det lätt med marängerna kvar på plåten. Smält chokladen i vattenbad eller försiktigt i mikrovågsugn. 
  Använd en tesked eller en stor gaffel och ringla chokladen över marängerna. Låt stelna helt.
 8. Förvara marängerna torrt och i rumstemperatur så håller de sig spröda. Servera till fika eller som tillbehör till glass, frukt och bär.

Du behöver

 • 3 äggvitor
 • 100 g socker (1,2 dl)
 • 1 krm vanlij
 • 50 g ljus eller mörk choklad