Eget smör hemma – Lär dig att göra ditt eget smör hemma

Det finns inget bättre än smaken av nytillverkat smör. Men de flesta inser inte att det är enkelt att göra smör hemma och att det kan vara roligt för hela familjen. Allt du behöver är …

sliced cheese on clear glass plate

Det finns inget bättre än smaken av nytillverkat smör.

Men de flesta inser inte att det är enkelt att göra smör hemma och att det kan vara roligt för hela familjen.

Allt du behöver är lite grädde, en burk och några grundläggande köksförnödenheter.

Här är allt du behöver veta för att göra läckert hemlagat smör.

Samla ihop dina ingredienser

För att göra ditt eget smör behöver du tjock vispgrädde, en burk med lock, en iskubbricka full med iskuber, en stor skål och salt (valfritt).

Du behöver också en träsked eller en elektrisk mixer (valfritt). Om du använder en elektrisk mixer ska den ha vispredskap.

Se till att använda kall grädde eftersom den vispar snabbare än rumstempererad grädde.

Att vispa grädden

När du har samlat ihop alla dina förnödenheter häller du den kalla vispgrädden i antingen burken eller skålen – beroende på vilken du använder för att barbera.

Börja röra eller blanda grädden på låg hastighet tills den börjar tjockna. Öka hastigheten vid behov tills den börjar se ut som vispad grädde.

Blandningen kommer att börja bilda toppar när den tjocknar mer och mer med tiden. När den är tillräckligt tjock för att din sked/mixer ska stå rakt upp i blandningen utan att vingla fram och tillbaka, tillsätt iskuber från din isbricka om så önskas (ju kallare desto bättre).

Detta hjälper till att kyla ner blandningen så att du lättare kan separera fettet från vätskan senare i processen. Fortsätt att röra/vispa i ytterligare några minuter tills den börjar tjockna ytterligare och klumpar ihop sig när du rör om kraftigt med din sked/blandare.

När denna punkt har uppnåtts slutar du att blanda och låter det vila i 5 minuter innan du överför allting till en annan behållare fodrad med ostduk eller silpåse.

Detta är viktigt eftersom det gör att eventuell extra vätska (vassle) lätt kan avlägsnas från dina nu stelnade smörbitar!

Avslutande

När allt har silats ut i en annan behållare, pressa ut all överflödig fukt med hjälp av antingen en ostduk eller hushållspapper och överför sedan allt ditt stelnade smör till en tallrik eller en skärbräda som är fodrad med pergamentpapper eller saranfolie för enkel rengöring senare!

Vid denna tidpunkt kan du tillsätta salt om du vill innan du knådar ihop allt med rena händer för att se till att alla bitar kombineras jämnt överallt – du vill ha jämnhet här så att inga stora bitar återstår efter knådning!

Ta slutligen den form du önskar (patties är populära) och förvara i en lufttät behållare i kylskåpet tills du är redo att använda – voilà!

Du har nu hemlagat smör – njut!

Det är lättare än du tror att göra hemlagat smör – och förvånansvärt roligt också! Med bara lite tjock vispgrädde, grundläggande köksredskap som träskedar eller mixers med vispverktyg, plus några valfria ingredienser som salt – kan du göra utsökt smör hemma! Det bästa av allt?

Det tar bara cirka 10 minuter totalt när du har samlat ihop alla dina förnödenheter – så prova idag!

Du kommer inte att ångra att du själv har provat denna unika bakningserfarenhet! Njut!