Syltkakor

Syltkakor är kakan hela året om! En spröd mördegskaka med en klick sylt i mitten är perfekt fika för stora och små.

Du behöver

  • 400 g smör
  • 150 g socker (knappt 2dl)
  • 530 g vetemjöl (knappt 9 dl)
  • 3/4 dl hallon- eller jordgubbssylt

Gör så här:

Ugnsvärme 175 grader.

Ta fram smöret i god tid så det hinner bli mjukt eller hyvla det ner i en bunke med osthyvel så mjuknar det fortare.
Rör det rumsvarma smöret med mjölet, tillsätt sockret och knåda ihop till en slät deg. Låt degen vila lite i kylen.
Rulla ut degen i längder. Skär centimetertjocka "slantar" med en vass kniv. Gör en liten fördjupning i mitten av varje kaka och fyll med en liten klick sylt.
Provbaka en eller ett par kakor i cirka 8 minuter. Kakorna ska inte få mycket färg, de ska vara mycket möra. Prova dig fram med tid och temperatur!
Låt kakorna svalna på galler och förvara dem luftigt och torrt, så håller de sig spröda längre. Kakorna går också bra att frysa.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Fettisdagen

Baka semlor med mjuk maräng till fettisdagen!

Vi älskar semlor! Årets absolut hetaste nyhet är semlor med mjuk färskmaräng på mandelfyllningen!

Stora, klassiska semlor fyllda med fluffig grädde. Eller minisemlor? Kanske en wienersemla, karlsbader, chokladsemla eller hallonsemlor? Lemon-curd-semla, tiramisù-semla eller semmelmuffins? Lingonsemla, chokladmoussemla eller vaniljsemla … Att skapa nya varianter av den klassiska semlan med mandelmassa och vispgrädde har verkligen spridit sig. Då vi på pepparochsalt var tidigt ut med att experimentera är det inte konstigt att vi har tagit fram några av de bästa recepten på hemgjorda semlor. Vilken blir då årets godaste nyhet på Fettisdagen? Självklart ett helt nytt recept på semla med färsk maräng. Nytt och spännande! Men oavsett om du vågar prova nytt är hembakat godast. Och hos oss får du både tips och recept för att skapa de allra bästa semlorna.

 semlor.nu

Fredagsmys

Äntligen fredagstacos!

Älskade fredag! Vi sparkar igång helgen med tacokväll hemma.

tacorecept.nu

Gröt

Nya bättre frukostvanor

Skrädmjölsgröt görs på rostat havremjöl som blir välkommen omväxling till havregrynsgröten.

gröt.com


Smulpaj

Rabarberpaj med mandeltäcke

Första rabarberpajen för säsongen är den allra godaste. Smaksätt med citron!

Härligt friska rabarber dyker upp i trädgårdsland och butiker allt längre norrut i landet. En klassisk smulpaj förvandlar den syrliga stjälken till sommrig efterrätt. Variera pajen med havretäcke eller gör en god kardemummavariant som smakar lika bra kyld som ljummen. Pepparochsalt rekommenderar en nykomponerad smulpaj med mandelmassa i täcket och citron som smaksättare. Riktigt gott även för den som inte tål gluten.

 smulpaj.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...