Maränger med choklad

Lätta och luftiga små maränger som passar både kakfatet och till glass! Ringa över smält choklad så blir de ännu godare...

Du behöver

  • 3 äggvitor
  • 100 g socker (1,2 dl)
  • 1 krm vanlij
  • 50 g ljus eller mörk choklad

Gör så här:

Börja med att se till att bunken är riktigt ren. Använd helts en metallbunke, repiga plastbunkar kan vara svåra att få rena. Torka skålen helt torr. Detta är viktigt att få bort fett från bunken för att marängen ska bli fast.

Värm ugnen till 100 grader.

Dela äggvita från äggula och lägg äggvitorna i bunken. (Gulorna kan du till exempel använda till aioli!)

Tillsätt 1/2 dl socker och vaniljsockret.

Vispa med elvisp eller för hand men inte på högsta effekt på elvispen. När marängen är riktigt fast och går att klicka utan att den faller ihop blandar du i resten av sockret. Vispa försiktigt.

Klicka nu ut maräng på bakplåtspapper på två plåtar. Grädda marängerna i cirka 60 minuter och låt dem sedan stå kvar på eftervärme några timmar tills de är helt torra och luftiga innuti. Det går också bra att låta dem stå kvar över natten. Använd gärna varmluftsugn men sänk då värmen något.

Om du vill ringla över choklad är det lätt med marängerna kvar på plåten. Smält chokladen i vattenbad eller försiktigt i mikrovågsugn.
Använd en tesked eller en stor gaffel och ringla chokladen över marängerna. Låt stelna helt.

Förvara marängerna torrt och i rumstemperatur så håller de sig spröda. Servera till fika eller som tillbehör till glass, frukt och bär.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Glutenfria kakor

Godaste kakorna utan gluten

Glutenfritt är varken tråkigt eller torrt. Glutenfri nougatkaka slår de flesta i samma klass.

Det är lätt att baka bra, glutenfria chokladkakor. Speciellt kladdkakor brukar bli lyckade på glutenfri mix. Baka klassisk kladdkaka eller prova ett nytt recpet på glutenfri kladdkaka med nougat. Enkelt att lyckas med och riktigt gott som efterrätt eller finare fika.

Har du bakat glutenfria småkakor? Chokladkakor, jordnötskakor, havrekakor elller kanelskorpor är alla lättbakade och riktigt goda småkakor. Perfekt för alla som inte äter gluten. Och lika bra för alla andra!

 glutenfriarecept.se

Bagels

Frukt eller choklad

Finns det någonting läckrare än nybakade bagels? Gör söta eller salta bröd efter smak!

bagelsrecept.se

Frukostbullar

Hembakad frukost-bulle förgyller hela dagen!

Vem vill inte vakna till doften av nybakat bröd? Hembakta grahamsbullar är rätt blandning mellan nyttigt och gott!

frukostbullar.se


Mors dag

Klassiska kakor till Mors dag

På söndag, i slutet av blommande maj firar vi Mors dag med klassiska bakverk som chokladsmakande drömrulltårta, fylld med härlig smörkräm.

Mamma föredrar nog hemgjorda bakverk framför vilken present som helst, inte sant? På faten dukar vi med drömtårta eller en lyxigare rulltårta med romrussin. Små knapriga mandelskorpor varierar och ligger fint bredvid kaffekoppen. Svårare än så behöver det inte vara! Tycker morsan det blir för sötsliskigt? Satsa på en kaffegök, eller för all del irish coffee.

 bakakaka.se


Julvarmt

Laxpaj till jul Lax och schalottenlök i pajen för julbordet!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...