Maränger med choklad

Lätta och luftiga små maränger som passar både kakfatet och till glass! Ringa över smält choklad så blir de ännu godare...

Du behöver

  • 3 äggvitor
  • 100 g socker (1,2 dl)
  • 1 krm vanlij
  • 50 g ljus eller mörk choklad

Gör så här:

Börja med att se till att bunken är riktigt ren. Använd helts en metallbunke, repiga plastbunkar kan vara svåra att få rena. Torka skålen helt torr. Detta är viktigt att få bort fett från bunken för att marängen ska bli fast.

Värm ugnen till 100 grader.

Dela äggvita från äggula och lägg äggvitorna i bunken. (Gulorna kan du till exempel använda till aioli!)

Tillsätt 1/2 dl socker och vaniljsockret.

Vispa med elvisp eller för hand men inte på högsta effekt på elvispen. När marängen är riktigt fast och går att klicka utan att den faller ihop blandar du i resten av sockret. Vispa försiktigt.

Klicka nu ut maräng på bakplåtspapper på två plåtar. Grädda marängerna i cirka 60 minuter och låt dem sedan stå kvar på eftervärme några timmar tills de är helt torra och luftiga innuti. Det går också bra att låta dem stå kvar över natten. Använd gärna varmluftsugn men sänk då värmen något.

Om du vill ringla över choklad är det lätt med marängerna kvar på plåten. Smält chokladen i vattenbad eller försiktigt i mikrovågsugn.
Använd en tesked eller en stor gaffel och ringla chokladen över marängerna. Låt stelna helt.

Förvara marängerna torrt och i rumstemperatur så håller de sig spröda. Servera till fika eller som tillbehör till glass, frukt och bär.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Grilltips

Marinera mera!

Är grillen varm? En enkel marinad skiljer godkänt från grillfest!

helgmenyn.se


Helgtips

Pasta + sås= helgmiddag

Pasta är vardagslösningen framför andra. Men en god pastasås förvandlar spagettin till helgmiddag.

Pasta är mycket mer än spagetti. En enkel tagliatelle blir helgmat med en god sås, gärna med bacon och zucchini. Ädelostsås med broccoli, dragonsås med fläskfilé eller en god currysås – alla lyfter pastan till nya höjder. En klassisk köttfärssås måste inte smaka barnmat och en god, krämig ostsås eller fetaostkräm är allt som behövs som tillbehör till färsk pasta. Sugen på mera? En god tapenade och ett snabbt olivbröd i långpannan så har du menyn!

 pastarecept.nu


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...