Maränger med choklad

Lätta och luftiga små maränger som passar både kakfatet och till glass! Ringa över smält choklad så blir de ännu godare...

Du behöver

  • 3 äggvitor
  • 100 g socker (1,2 dl)
  • 1 krm vanlij
  • 50 g ljus eller mörk choklad

Gör så här:

Börja med att se till att bunken är riktigt ren. Använd helts en metallbunke, repiga plastbunkar kan vara svåra att få rena. Torka skålen helt torr. Detta är viktigt att få bort fett från bunken för att marängen ska bli fast.

Värm ugnen till 100 grader.

Dela äggvita från äggula och lägg äggvitorna i bunken. (Gulorna kan du till exempel använda till aioli!)

Tillsätt 1/2 dl socker och vaniljsockret.

Vispa med elvisp eller för hand men inte på högsta effekt på elvispen. När marängen är riktigt fast och går att klicka utan att den faller ihop blandar du i resten av sockret. Vispa försiktigt.

Klicka nu ut maräng på bakplåtspapper på två plåtar. Grädda marängerna i cirka 60 minuter och låt dem sedan stå kvar på eftervärme några timmar tills de är helt torra och luftiga innuti. Det går också bra att låta dem stå kvar över natten. Använd gärna varmluftsugn men sänk då värmen något.

Om du vill ringla över choklad är det lätt med marängerna kvar på plåten. Smält chokladen i vattenbad eller försiktigt i mikrovågsugn.
Använd en tesked eller en stor gaffel och ringla chokladen över marängerna. Låt stelna helt.

Förvara marängerna torrt och i rumstemperatur så håller de sig spröda. Servera till fika eller som tillbehör till glass, frukt och bär.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Småkakor

Smått är gott!

Baka sju sorters småkakor och bjud på klassiskt kafferep. Börja med kolakakorna!

smakakor.se

Helgtipset

Lasagne till helgen!

Finns det någonting som går upp mot en ångande, nygräddad lasagne?

lasagne.nu


Midsommar

Matjessill i ny kostym!

Sill till nypotatis är klassisk midsommarmat. Det är enkelt att själv krydda matjessillen!

Färskpotatis, späda salladsblad, gräslök, gräddfil… också matjessill. Ofta serverar vi sillen kryddad som den är men på några minuter kan du lätt variera smakerna på midsommarbordet. Blanda en god citronmatjessill som passar bra till potatisen. Gör enkel och klassisk matjeröra att servera på hårt bröd. Eller krydda snabbt med vitlök och chilisås… Bottna serveringsfatet med salladsblad, kall, skuren potatis och toppa med sillen. Eller gör en ljummen potatissallad med bacon och tomat – mättande som passar både midsommar och brunch dagen efter! Trevlig midsommar önskar pepparochsalt.se!

 sillrecept.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...