Mandelkakor med russin

Lättbakade och spröda småkakor. Gör en stor sats och frys in eller bjud på stort fikakalas!

Du behöver

  • 200 g margarin eller smör
  • 2 dl socker, gärna råsocker
  • 3 dl vetemjöl
  • 1/2 dl grahamsmjöl
  • 1 dl mandel med skal
  • 1,5 dl russin
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 krm salt
  • (ägg och mandelhack till pensling)

Gör så här:

Enklast gör du kakorna i en matberedare men det går bra även för hand. Värm ugnen till 175 grader.

Låt smöret bli rumsvarmt eller hyvla med osthyvel så det snabbt blir mjukt.

Rör det rumsvarma smöret med sockret så det blir slätt och pösigt. Grovhacka mandeln med skalet kvar. Eller - lägg dem i matberedaren och mixa eller hacka så det blir grovhackade. Blanda torrvarorna i en bunke och blanda ner dem i smeten.

Forma små bollar av smeten - använd cirka två teskedar för att ta lagom med deg till en boll.

Lägg ut bollarna glest på en smord plåt eller bakplåtspapper. Platta till bollarna något. Kakorna kommer att flyta ut en del i ugnen - de ska bli tunna.

Pensla gärna med uppvispat ägg och strö lite hackad mandel över.

Grädda i 175 grader i 8-10 minuter. Låt kakorna svalna på plåten.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Blåbärstider

Det lyser blått i blåbärsskogen!

Visst ska blåbärssylt kokas, men med alldeles färska blåbär i korgen gör vi blåbärssmoothie!

bärrecept.se

Picknick till 6 juni

Fira nationaldagen med en härlig picknick!

Svenskare än vår svenska natur kan det väl inte bli? Fira 6 juni och allemansrätten, packa en härlig picknickkorg - kanske med fyllda baguetter med brie och aprikos!

utflyktsmat.se


Efterrätter

Favorit choklad

Någon mer än jag som gillar choklad? Baka chokladkakan som slår de mesta i efterrättsväg!

Jag är knappast ensam om att älska choklad, av alla slag. Få smaker går att använda till så mycket gott. Från en enkel chokladmuffins eller en god kladdkaka till riktigt stora smakupplevelser.

Och finns det egentligen någon efterrätt som står sig lika väl som en riktigt god chokladkaka? Tveksamt, tycker jag...

Prova ett nytt recept på en riktigt läcker chokladkaka, full med smak och fylld med härlig chokladtryffel! Detta är en av mina absoluta favoriter till efterrätt just nu. Prova så förstår ni varför!

Chokladfyllda hälsningar från pepparochsalt.se!

 efterratter.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...