Kolakakor

Sega och spröda kolakakor får lite extra sting med äkta vanilj och en liten gnutta salt i degen.

Du behöver

  • 150 g smör
  • 1 1/2 dl rårörsocker, kan ersättas med strösocker
  • 1/2 tsk vaniljpulver
  • 2 krm salt
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 1/2 tsk bakpulver
  • 3 msk ljus sirap

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader. Rör samman smör, socker och vaniljpulver. Blanda vetemjölet med salt och bakpulver och tillsätt tillsammans med sirapen. Blanda till en jämn deg som rullas ut i fem längder, drygt fingertjocka, och läggs på plåtar med bakplåtspapper. Platta ut till 3-4 cm bredd. Grädda i cirka 12 minuter i mitten av ugnen. Skär längderna i cirka 2 centimeter breda bitar med en vass kniv medan de fortfarande är varma.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt


Kommentar av Joanna
7 mars 2012

Riv i färsk ingefära efter smak! det blir supergott!


Svamprecept

Höstens godaste svamprecept.

Svamp lyfter en mängd härliga hösträtter. Till exempel en långsam potatisgratäng med skogssvamp och gräslök.

Omeletter, pytt och stuvning – svamp platsar i mängder av snabba rätter. Men framförallt i mustiga, smakrika rätter som grytor, gratänger eller pajer. Mat som gärna får ta lite tid för att bli bra. Speciellt på hösten då det finns rikligt med nyskördat att njuta av.
Klassiska höstgrytor med nötkött, eller älg, rotfrukter och svamp. Eller svampsoppor som gärna ska småputtra en god stund. Självklart risotton på skogssvamp och svamppiroger.
Vårt senaste svamprecept är lite slowfood och lyfter fram svampsmaken lite extra: En potatisgratäng med skogssvamp som gräddas länge på låg värme så att smakerna riktigt kommer fram. Perfekt med skogssvamp!

 svamprecept.se

Glutenfria småkakor

Glutenfritt kalas med smaker för alla!

Att ordna riktigt god fika utan vanligt mjöl måste inte vara svårt. Hembakade chokladkakor är småkakor som alla kan njuta av!

glutenfriarecept.se

Lasagne

Varm vego!

Håll värmen uppe med en varm, vegetarisk lasagne i kylan!

lasagne.nu


Krutonger

Tillbehören som lyfter maten

Rätt tillbehör förvandlar vardagsmat till fest. Läckra krutonger lyfter soppan, salladen eller grytan!

Detaljerna gör jobbet, som så ofta när det gäller mat. Krutonger, rostade brödtärningar är ett lätt sätt sätta både smak och stil på en enkel måltid. Perfekta till sallader eller soppor! Och goda som tilltugg till ostar och kallskuret på buffén.
Prova krutonger med ost till en krämig svampsoppa, krutonger med örter och citron till krämig kycklingsoppa eller kryddiga krutonger med salami till en matig och rustik sallad med tomater. Krutonger med soltorkade tomater passar perfekt till grönsallad och tillsammans med ostar. Gärna i sällskap med en skål salamichips!

 buffemat.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...