Enkla havrekakor

Enklaste tänkbara kakan att baka! Men svårslaget god på kakfatet ...

Du behöver

  • 2 dl havregryn
  • 1 1/2 dl vetemjöl
  • 3/4 dl strösocker
  • 1 tsk sirap
  • 1 tsk vaniljsocker (eller en knivsudd rent vaniljpulver)
  • 100 g smör eller margarin

Gör så här:

Mixa samman alla ingredienserna till en jämn deg. Du kan också blanda dem för hand i en bunke.

Ställ degen i kylen minst 5 minuter så går den lättare att forma.

Värm ugnen till 200 grader.

Rulla ut degen på en mjölad köksbänk. Dela i cirka 20 bitar. Rulla bitarna till små bollar.

Lägg bollarna på bakplåtspapper på två plåtar och platta till dem lite med en gaffel så de får fint mönster.

Grädda kakorna i cirka 10 minuter mitt i ugnen.

Låt svalna på galler och förvara i plåtburk eller glasburk i rumstemperatur.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Vintersoppor

Soppan som värmer i vintermörkret!

Vegetariska soppor är klimatbra, billigt och supergott! Prova en krämig jordärtskockssoppa som enkel festmat.

Soppor är smart mat. Värmande i vintermörkret, lättlagade och enkla att ha färdiga om tiden inte räcker till. Med bröd eller krutonger är kvällsmaten färdig. Och en god soppa med nybakat bröd är också riktigt festmat. Lagar du soppa på råvaror i säsong får du dessutom miljö-bra mat. Och billig!
Därför slår vi gärna ett slag för rotfrukter och lagar potatissoppa, morotssoppa eller rödbetssoppa. Enkla recept med få ingredienser som ändå mättar och har massor av smak. Eller kanske en mustig rotfruktssoppa med fänkål?
Vår senaste favorit är ett nytt recept på jordärtskockssoppa. Smakrik och krämig blir den en perfekt helgrätt eller förrätt. Förförsikt gott, klokt billigt och sjukt lyxigt!

 sopprecept.se

Vegetariska grytor och soppor

Vinterns sista långkok

Vintern vill visst stanna lite till, men vi passar på att värma oss med en rejäl, rykande böngryta med kokosmjölk!

veganrecept.se

Scones

Pepparkaka

Scones är mer än ett snabbakat fikabröd. Prova pepparkaksscones!

scones.se


Småkakor

Frön som sätter smak

Solrosfrön ger nötig smak åt både bröd och småkakor! Russinkakorna är ett gott exempel.

Frön och nötter ger smak åt de flesta bakverk. Använd skalade solrosfrön för att baka nötiga limpor och grova surdegsbröd. Rosta dem i en het panna och strö fröna över salladen. Eller använd dem som smakhöjare och bas i läckra solrosbollar. Till fikat passar lättbakade småkakor alltid bra! En variant på russinkakor med solrosfrön och grahamsmjöl ger härligt nötig smak. Helt utan nötter.

 bakakaka.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...