Chocolate chip cookies med cacao nibs

Knapriga choklakakor som blir extra goda med rostade, krossade kakaobönor i fyllningen. "Cacao nibs" kan du köpa i hälsokostbutiker eller i vissa chokladbutiker.

Du behöver

  • 200 g smör
  • 2 1/2 dl mörkt muscovadosocker (150 g)
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 ägg
  • 2 msk mörk sirap
  • 4 dl vetemjöl (240g)
  • 2 msk kakao
  • 2 krm bakpulver
  • 1/2 dl cacao nibs (20g)
  • 100 g mörk choklad

Gör så här:

Cirka 40 kakor.

Ta fram alla ingredienserna i god tid så de hinner bli rumsvarma.

Värm ugnen till 180 grader, något lägre om du använder varmluftsugn.

Rör smör, socker och sirap luftigt med slev eller elvisp.

Tillsätt vaniljsocker, ägg och sirap och vispa slätt.

Blanda nu vetemjöl, kakao och bakpulver i en bunke och sikta ner det i smeten under omrörning. Rör slätt.

Hacka chokladen grovt. Häll i kakobönorna och chokladen i smeten och blanda om tills det är väl blandat.

Klicka nu ut teskedsstora bollar glest på en plåt med bakplåtspapper.

Grädda kakorna mitt i ugnen i cirka 12 minuter. Låt dem svalna på plåten.

Provgrädda gärna några kakor för att hitta rätt storlek, värme och tid.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Squashrecept

Squash i överflöd

När squashen mognar i trädgården blir mången odlare panikslagen. Vad gör man med överflödet? Tja, kanske paj?

vegetariskarecept.se

Tjuvstarta våffelfrossan

Tid för våfflor

Den 25:e mars firas Vårfrudagen, eller våffeldagen som den blivit i hungrig folkmun. För visst är våfflor fantastiskt gott?

vafflor.se


Naketkorn

Nordiskt ris

Ris i all ära, men naketkorn är både gott och klart annorlunda!

Vitt ris och pasta har fått allt större konkurrens de senaste åren. Couscous finns på många middagsbord, bulgur likaså. Vill du bredda smaken ytterligare, prova naketkorn, ett sädesslag som odlades och åts i landet många hundra år tillbaka. Odlas åter och hittas inte bara i hälsokostbutiken utan ibland även i mataffären. Gott i sallader, i brödbaket och som perfekt tillbehör till en hemlagad falafel eller vegoburgare. Passar utmärkt till svamp eller ugnsbakad aubergine.

 veganrecept.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...