Chocolate chip cookies med cacao nibs

Knapriga choklakakor som blir extra goda med rostade, krossade kakaobönor i fyllningen. "Cacao nibs" kan du köpa i hälsokostbutiker eller i vissa chokladbutiker.

Du behöver

  • 200 g smör
  • 2 1/2 dl mörkt muscovadosocker (150 g)
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 ägg
  • 2 msk mörk sirap
  • 4 dl vetemjöl (240g)
  • 2 msk kakao
  • 2 krm bakpulver
  • 1/2 dl cacao nibs (20g)
  • 100 g mörk choklad

Gör så här:

Cirka 40 kakor.

Ta fram alla ingredienserna i god tid så de hinner bli rumsvarma.

Värm ugnen till 180 grader, något lägre om du använder varmluftsugn.

Rör smör, socker och sirap luftigt med slev eller elvisp.

Tillsätt vaniljsocker, ägg och sirap och vispa slätt.

Blanda nu vetemjöl, kakao och bakpulver i en bunke och sikta ner det i smeten under omrörning. Rör slätt.

Hacka chokladen grovt. Häll i kakobönorna och chokladen i smeten och blanda om tills det är väl blandat.

Klicka nu ut teskedsstora bollar glest på en plåt med bakplåtspapper.

Grädda kakorna mitt i ugnen i cirka 12 minuter. Låt dem svalna på plåten.

Provgrädda gärna några kakor för att hitta rätt storlek, värme och tid.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Fettisdagen

Baka semlor med mjuk maräng till fettisdagen!

Vi älskar semlor! Årets absolut hetaste nyhet är semlor med mjuk färskmaräng på mandelfyllningen!

Stora, klassiska semlor fyllda med fluffig grädde. Eller minisemlor? Kanske en wienersemla, karlsbader, chokladsemla eller hallonsemlor? Lemon-curd-semla, tiramisù-semla eller semmelmuffins? Lingonsemla, chokladmoussemla eller vaniljsemla … Att skapa nya varianter av den klassiska semlan med mandelmassa och vispgrädde har verkligen spridit sig. Då vi på pepparochsalt var tidigt ut med att experimentera är det inte konstigt att vi har tagit fram några av de bästa recepten på hemgjorda semlor. Vilken blir då årets godaste nyhet på Fettisdagen? Självklart ett helt nytt recept på semla med färsk maräng. Nytt och spännande! Men oavsett om du vågar prova nytt är hembakat godast. Och hos oss får du både tips och recept för att skapa de allra bästa semlorna.

 semlor.nu

Lasagne

Färskost sätter smak på lasagnen!

Med färska lasagneplattor går det fort att laga en riktigt god lasagne. Variera med färskost i en krämig lasagne med svamp och bacon!

lasagne.nu

Scones

Fruktscones

Scones är snabbakat och gott, både som fika och mellanmål. Prova ett nytt recept på små, smakliga fruktscones!

scones.se


Köttbullar

Ny sajt

Pepparochsalt lanserar ännu en receptsajt, köttbullsrecept.se!

Hemgjorda köttbullar väcker ofta matminnen. Och självklart var just din farmors köttbullar det allra bästa! Men ibland behöver vi omväxling. Prova Oliv- och kikärtsköttbullar eller gör kryddstarka curryköttbullar och servera med couscous och yoghurtsås.

Vi bjuder även på klassiska recept; för de som inte klarar sig utan köttbullar på julbordet finns läckra julköttbullar. Och för den som vill variera julbordet kanske viltfärsbullar kan passa? En bra idé att provsmaka, redan innan jul!

 köttbullsrecept.se


Julvarmt

Laxpaj till jul Lax och schalottenlök i pajen för julbordet!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...