Chocolate chip cookies med cacao nibs

Knapriga choklakakor som blir extra goda med rostade, krossade kakaobönor i fyllningen. "Cacao nibs" kan du köpa i hälsokostbutiker eller i vissa chokladbutiker.

Du behöver

  • 200 g smör
  • 2 1/2 dl mörkt muscovadosocker (150 g)
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 ägg
  • 2 msk mörk sirap
  • 4 dl vetemjöl (240g)
  • 2 msk kakao
  • 2 krm bakpulver
  • 1/2 dl cacao nibs (20g)
  • 100 g mörk choklad

Gör så här:

Cirka 40 kakor.

Ta fram alla ingredienserna i god tid så de hinner bli rumsvarma.

Värm ugnen till 180 grader, något lägre om du använder varmluftsugn.

Rör smör, socker och sirap luftigt med slev eller elvisp.

Tillsätt vaniljsocker, ägg och sirap och vispa slätt.

Blanda nu vetemjöl, kakao och bakpulver i en bunke och sikta ner det i smeten under omrörning. Rör slätt.

Hacka chokladen grovt. Häll i kakobönorna och chokladen i smeten och blanda om tills det är väl blandat.

Klicka nu ut teskedsstora bollar glest på en plåt med bakplåtspapper.

Grädda kakorna mitt i ugnen i cirka 12 minuter. Låt dem svalna på plåten.

Provgrädda gärna några kakor för att hitta rätt storlek, värme och tid.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Våffelfest

Våffeldagen är här!

Den 25 mars är det Maria Bebådelsedagen och också våffeldagen. Njut av dina favoritvåfflor med familj eller vänner nu på lördag.

Våffeldagen är ett säkert vårtecken. Det brukar påstå att våffeldagen beror på en felsägning, att Vårfrudagen, som Maria bebådelsedagen kallades i södra Sverige förr blev till våffeldagen. Oavsett om det är sant eller inte passar våfflor bra när solen börjar lysa och hönsen åter lägger ägg.
Våfflor finns i mängder av varianter. Från klassiska våfflor, till hallonvåfflor eller vaniljvåfflor. Franska våfflor, våfflor med dinkel … listan kan göras hur lång som helst. Och även om vi gärna serverar våfflor med klassiska tillbehör som sylt och grädde passar de utmärkt med matiga tillbehör som ost eller kallskuret.
Belgiska våfflor har vi puffat för i flera år och nu är de här på bred front. Dessa höga, superfrasiga våfflor har blivit mångas favoritvåfflor. Servera gärna med chokladsås och grädde!

 vafflor.se

Småkakor

Knapriga småkakor

Småkakor är stor bakkonst, och det ska vara bitar i! Chocolate chip cookies med med rostade kakaobönor blir perfekt!

smakakor.se

Gratänger

Värmande och matiga potatisgratänger

Enkel vardagsmat eller lyxigt tillbehör till helgsteken? En klassisk gratäng med potatis som bas är båda delar!

gratäng.se


Bakakaka

Mera choklad!

Måttlighet ska vara en dygd. Men det kan väl inte gälla choklad? Ju mer klassisk, fransk chokladkaka, desto bättre!

Ofta är det enkla det goda. Att baka eller laga med bra råvaror räcker långt och blir nästan alltid gott. Men ibland kan det bli för lite av det goda... Passa på att baka en härligt chokladstinn kaka i veckan! Fylld med mörk choklad, täckt med chokladtryffel och servera med vispad grädde i överflöd!

Har du redan provat fransk chokladkaka? Kanske en choklad- och kokosfylld kladdkaka. Eller varför inte en chokladpaj? Chokladmuffins, någon? Kanske en riktigt lyxig cheesecake? Mer av det goda tack!

 bakakaka.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...